top of page

Biotopy pro ptáky v ptačí oblasti Horní Vsacko

Ptačí oblast Horní Vsacko na Valašsku byla vyhlášena pro ochranu především lesních druhů ptáků. Tyto druhy potřebují pro trvalé zachování životaschopných populací přírodě blízké lesní porosty s dostatkem různých biotopových prvků, např. narušených a odumřelých stromů a mozaikovitou prostorovou strukturou. Dlouhodobé lesnické hospodaření na území této ptačí oblasti však vytvářelo nevhodné stereotypní lesní kultury bez přítomnosti těchto prvků.

Účast spolku: Způsoby hospodaření ve stávajících i potenciálních biotopech předmětných ptačích druhů se v ptačí oblasti Horní Vsacko řeší v rámci jednoho velkého řízení vždy v souvislosti s přípravou nového lesního hospodářského plánu. Naše organizace se přihlásila do dlouho trvajícího řízení týkajícího se LHP pro léta 2006 - 2015. Řadou připomínek i odvoláním proti udělení souhlasu s provedením těžeb v porostech s významnými biotopy ptáků se snažila zabránit nejhorším zásahům v ptačích biotopech v nejvýznamnějších částech ptačí oblasti. Poznatky pro tyto kroky organizace čerpala především z intenzivních, souběžně prováděných průzkumů.

Výsledek: Výsledkem byl kompromis zajišťující dlouhodobé zachování stávajících a také vznik nových biotopů předmětných ptačích druhů na části ptačí oblasti, která představuje reálnou šanci pro trvalé přežití jejich populací.

zachovalý porost

zachovalý porost

holina


Znáte další příklady?

Znáte ze svého okolí další příklady, kdy základní organizace ČSOP, nebo jiný spolek pomohli svou účastí ve správních řízeních ochránit přírodní hodnoty?

Napište nám o nich!

Kancelář ČSOP

Jan Chvátal
Michelská 5
140 00 Praha 4

e-mail: jan.chvatal@csop.cz

tel: 222 516 115

mobil: 603 289 057

Z projednání ve sněmovně:

Poslanec Jiří Junek:

Je tady nějaká relevantní statistika, kolik za rok třeba 2016 bylo vedeno stavebních a jiných řízení a kolik z těchto řízení bylo blokováno těmi tzv. ekoteroristy? Jde mi o to, jestli se tady bavíme, jestli z 50 %, z 5 %. A to je poměrně dost důležitá informace, protože z toho, co tady slyším, tak mám chvílemi pocit, že v České republice se nestaví, že je to tady úplně v rozkladu....

Tak jestli by mi pan předkladatel Foldyna mohl na tu otázku odpovědět, jestli jako předkladatel má nějakou takovou statistiku...

 

Poslanec Foldyna neodpověděl...

bottom of page